TEBA

ABD dünyanın en kalitesiz havasını soludu

Dünya

Ülke çapındaki 400'den fazla yangınla mücadele eden Kanada'da dumanlar ABD'ye kadar ilerledi.

Ülke çapındaki 400'den fazla yangınla mücadele eden Kanada'da dumanlar ABD'ye kadar ilerlemişti. ABD'nin ayrıca 7 Haziran tarihindeki ölçümlerde dünyanın en kirli havasına sahip şehri olduğu belirtildi.


Kanada, ülke çapındaki 400'den fazla yangınla mücadelede uluslararası yardım istemişti.


ABD'nin kuzey doğu eyaletleri, Kanada'da süren orman yangınlarından oluşan dumanların etkisi altında kalmıştı.


Dumanlar nedeniyle, Washington DC ve çevresinde hava kalitesi seviyesi nedeniyle kırmızı alarm verilmişti. 


New York, 7 Haziran ölçümlerine göre dünyanın en kirli havasına sahip şehri olurken yetkililer özellikle kalp, akciğer ve solunum yollarına bağlı rahatsızlığı olanları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı


BM Sözcüsü Stephane Dujarric, son 20 yılda ilk kez kötü hava kalitesi nedeniyle BM bayraklarının indirildiğini aktardı.


Öte yandan ABD sivil havacılık otoritesi Federal Havacılık Yönetimi (FAA), kentteki hava trafiğini yavaşlatma kararı aldı.



Yangın sonrası oluşan hava kirliliği konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Kanada'daki orman yangılarının "mega yangın" kategorisinde yer aldığını söyledi.


Tolunay, "Aynı anda bir yangın 10-15 bin hektar alana yayılıyorsa buna mega yangın deniliyor. Daha yaz aylarının başında olmamıza rağmen buradaki yangın büyüdü, en son bilgilere göre aynı anda 400'ün üzerindeki noktada yangın devam ediyor ve yanan alan miktarı 3 milyon hektarı geçmiş durumda. Bu da Kanada'nın son 10 yıl ortalamasının 15 katı kadar bir alanın yandığını gösteriyor." dedi.


ABD Başkanı Biden ise yazılı açıklamasında, bu sabah milyonlarca Amerikalının Kanada'daki orman yangınlarından kaynaklanan dumanın etkilerine maruz kaldığını belirterek, iklim değişikliğinin etkilerine işaret etti.


Yangınlar hala sürerken Kanada'da kontrol altına alınamayan yangınlar için kontrollü yangın çıkarılıyor. 


ABD dahil olmak üzere pek çok ülkeden yardımlar ise sürüyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.