TEBA

ABD'den yıllar sonra kritik ziyaret

Dünya

ABD'den 5 yılın ardından Çin'e kritik bir ziyaret gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in başkenti Pekin’e gitti.

Ziyaretin amacının iki ülke arasında son yıllarda gerilen siyasi ortamı yumuşatmak ve yeniden istikrar sağlamak olduğu belirtildi.


Dünyanın iki süper güçü ABD ve Çin arasında bugun kritik bir görüşme gerçekleştirildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 5 yılın ardından Pekin'e geldi. İki gün sürecek ziyaret çerçevesinde temaslarına başlayan Blinken, Çinli mevkidaşı Qin Gang ile bir araya geldi.


İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre; Blinken’ın daha sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile görüşmesi bekleniyor. Blinken'ın yarın ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşme yapması öngörülüyor.


Her iki ülke yetkilileri de iki gün boyunca yapılacak olan görüşmelerden üst düzey bir karar beklemezken, görüşmelerin asıl amacının iki ülke arasında son yıllarda gerilen siyasi ortamı yumuşatmak ve yeniden istikrar sağlamak olduğuna dikkat çekti.


Blinken’ın ilk olarak geçtiğimiz şubat ayında Çin’i ziyaret edeceği açıklanmış, ABD hava sahasında Çin’e ait olduğu tespit edilen bir casus balonun vurulması sonrası söz konusu ziyaret ertelenmişti.


ABD Başkanı Biden dün yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki birkaç ay içinde Xi ile tekrar görüşmeyi ve sahip olduğumuz meşru farklılıkların yanı sıra anlaşabileceğimiz alanlarda kendisiyle konuşmayı umuyorum.” demişti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.